OTOSTOP               

ODTÜ’de ulaşım denildiği zaman akla ilk gelen ODTÜ kampüsünün otostop kültürü olur. Kampüs içinde istenilen her noktadan her yere otostop çekmenin mümkünlüğünün yanı sıra belirli otostop noktalarına da değinmekte fayda var. KKM önünden A1 kapısı metro durağı yönüne, Devrim’in C Heykeli köşesinden A4 kapısı Yüzüncüyıl Mahallesi yönüne, yemekhaneden kavşağa inen merdivenlerden Batı Yurtlar (Demiraylar) Bölgesi’ne, Sunshine önünden Yüzüncüyıl Mahallesi yönüne,Batı Yurtlar Bölgesi’ndeki Konukevi karşısından Yüzüncüyıl Mahallesi veya Doğu Yurtlar (Numaralılar) Bölgesi’ne olmak üzere toplam 5 ana otostop noktası vardır. Ayrıca Ankara’da ikametgah eden öğrenciler A1 kapısından Yenimahalle, Batıkent, Keçiören gibi uzak ve ulaşımı toplu taşıma ile saatler alan bölgelere otostop çeker. 

RİNGLER

Kampüs içindeki bir diğer ulaşım aracı ise ringlerdir. Haftaiçi yeşil, turkuaz, mor, lacivert, mavi, turuncu, kırmızı-sarı, kahverengi, açık kahve; haftasonu gri olmak üzere toplam 10 sefer düzenlenmektedir. 

Yeşil Ring: 08.30’da başlayarak 15 dakika aralıklarla A2 Bilkent metro durağı ile Hazırlık arasındaki ringtir. 

Turkuaz Ring: 08.20 ve 08.25’te 2 seferi bulunan bu ring Batı Yurtlar Bölgesi’nden Eğitim Fakültesi’ne oradan Garajlar’a devam eder.

Mor Ring: Akşam ring servislerinden biri olan mor ring, 19.30-23.30 saatleri arasında yarım saat ara ile Batı Yurtlar Bölgesi’nden Doğu Yurtlar Bölgesi’ne oradan A1 kapısını dolanarak geri Batı Yurtlar Bölgesi’ne döner.

Lacivert Ring: Bir diğer akşam ringi olan lacivert ring ise 17.30-19.00 saatleri arasında yarım saatte bir A2 Bilkent metro durağı, Batı Yurtlar Bölgesi, Doğu Yurtlar Bölgesi, A1 kapısı rotalarını takip ederek geri A2 Bilkent metro durağına döner.

Mavi Ring: Sabah ringlerinden biri olan mavi ring, 08.15, 08.20 ve 08.25 saatlerinde Batı Yurtlar Bölgesi’nden  başlayarak önce Hazırlık’a gidip ardından Doğu Yurtlar Bölgesi’ne oradan Bölümleri dolaşarak A2 Bilkent metro durağına geçer.

Turuncu Ring: 08.15, 08.20 ve 08.25 saatlerinde Batı Yurtlar Bölgesi’nden önce Bölümleri dolaşarak ardından Hazırlık’a oradan Doğu Yurtlar Bölgesi’ne oradan da A2 Bilkent Metro durağına geçer.

Açık Kahve Ring: 08.30, 08.45 ve 09.00’da A1 kapısından Bölümlere oradan Hazırlık’a uğrayarak geri A1 kapısına dönen sabah ringlerinden biridir.

Kahverengi Ring: 09.00’dan akşam 17.00’a kadar 15 dakika aralıklarla A1 kapısı ile KKM arasındaki turunu tamamlar.

Kırmızı-Sarı Ring: Sene içinde en çok kullanılan ring seferi olan kırmızı-sarı ringler, A2 Bilkent metro durağından sarı renkte yolculuğuna başlar. Batı Yurtlar Bölgesi’nden Bölümlere oradan Hazırlık üzerinden Doğu Yurtlar Bölgesi’ne geçer. Doğu Yurtlar Bölgesi’nde rengini kırmızıya çevirerek KKM üzerinden tekrar Bölümlere oradan Hazırlık’a oradan da A2 Bilkent metro durağına geçerek seferini tamamlar ve A2 kapısında tekrar sarı renge döner.

Gri Ring: Haftasonu ringi olarak da bilinen gri ring, haftasonları A2 Bilkent metro durağından başlayarak başlıca Batı Yurtlar Bölgesi, Hazırlık, Doğu Yurtlar Bölgesi, KKM, A1 kapısı, Rektörlük, Bölümler, Batı Yurtlar Bölgesi, A2 Bilkent metro durağına uğrayarak rotasını tamamlar.


Toplu Taşıma

Kampüs içinden belirli merkezi noktalara ulaşım konusuna gelecek olursak, kampüs içinden 132 veya 411 numaralı Özel Halk Otobüsleri’ni kullanarak Bahçelievler, Kızılay, Ulus ve Keçiören bölgelerine gidebilirsiniz. Yaklaşık olarak 10 dakikada bir gelen otobüsler A4 kapısında girer ve KKM önünden geri A4 kapısına döner, bölümleri dolaşmaz. Ayrıca otobüsle ulaşımda Ankarakart kullanılmaktadır, kartınızı Kızılay ya da Akköprü metro duraklarından kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Dolmuşlar ise akşam 18.00’a kadar yemekhane önünden sonrasında Doğu Yurtlar Bölgesi’nden kalkar. Kampüs içinden dışına Ulus, Ayrancı ve Kızılay bölgelerine olmak üzere 3 çeşit dolmuş bulunur. Ulus ve Kızılay dolmuşları A1 kapısından çıkarken Ayrancı dolmuşu A4 kapısından çıkar. Dolmuşların kalkış aralıkları doluluk oranına göre değişir ve otobüs fiyatına göre daha pahalıdır. Güncel otobüs ve metro biniş ücreti 1.75 TL, eğer tekrar başka otobüs ya da metro kullanılacaksa aktarma bedeli 75 kr. dolmuş ücreti 3.5 TL, A1 kapısı ve Yüzüncü Yıl Mahallesi’nden kampüs içine dolmuş ise 2 TL’dir. 


Belki de en önemli en merak edilen ulaşım ağı AŞTİ ve YHT Garı’na nasıl gidilebileceğidir. AŞTİ’ye ister Yüzüncüyıl Mahallesi’ne otostop veya otobüs ile geçerek Pazar Durağı’ndan 419 numaralı otobüs ile ister A1 kapısında bulunan ODTÜ metro durağından Kızılay yönüne binilerek Kızılay’da Ankaray aktarması ile AŞTİ durağında inilerek istenirse de Ulus dolmuşları ile ulaşım sağlanabilir. 

Ankara YHT Garı’na ise ister kampüs içindeki Ulus dolmuşlarıyla istenirse de Yüzüncüyıl Mahallesi’nden geçen Ulus dolmuşlarıyla ulaşım sağlanır.

-Ringler hakkında daha detaylı bilgi için
-Ringlerin anlık konum ve zamanlarına daha kolay erişim için

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz