​100. Yıl İnisiyatifi, yaşam pratiklerini kolektif bir çabayla geliştirebilmeyi hedefleyen ve buna ek olarak ülke gündemiyle ilgili de daima söyleyecek sözü olan 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi sakinlerinin oluşturduğu bir mahalle topluluğudur. 2013 yılındaki Gezi Direnişi esnasında toplu olarak sokağa çıkıp protestolara katılan mahalle sakinleri, 19 Haziran 2013 günü İlhan Erdost Parkı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla ilk forumlarını gerçekleştirmiş ve böylece çalışmalarına başlama kararı almıştır. Amaçları, kendi söylemleriyle, “hem mahalli hem de ülke gündemi ile ilgili, yaşam hakları ve temel özgürlükler nezdinde çalışmalar yapmak” olan İnisiyatif’in çalışmalarını bu yazıda özetlemeye çalıştık.

2013 yılının sonlarına doğru hem 100. Yıl Mahallesi’ni hem de ODTÜ’yü doğrudan ilgilendiren 1071 Malazgirt Bulvarı projesinin, İnisiyatif’in Gezi’den sonraki ilk gündemi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mahalle ile ODTÜ’yü birbirinden ayıracağı, bölgede kirlilik ve gürültüye sebep olacağı, ciddi bir ağaç katliamına yol açacağı ve bunlara rağmen trafik sorununa gerçekçi bir çözüm sunmayacağı gerekçesiyle yol projesine karşı düzenlenen protestolarda İnisiyatif de yerini aldı. Tüm itirazlara ve protestolara rağmen proje bir gece baskınıyla başladı ve Malazgirt Bulvarı 25 Şubat 2014 tarihinde açıldı, buna karşın İnisiyatif varlığını sürdürmeye devam etti. Nitekim kısa bir süre sonra, insanların toprakla ilişkilerini geliştirme fikrinden yola çıkarak kullanılmayan bir alanı bostan haline getiren İnisiyatif, Gezi Direnişi’ne de atıfta bulunarak buraya “Berkin Elvan Bostanı” adını verdi. Böylelikle bostan, halen aktif olarak sürdürülmekte olan ve mahalle sakinleri arasındaki bağı kuvvetlendirmeye yarayan bir faaliyet haline geldi.


İlerleyen süreçte, 23 Nisan’a denk gelen haftalarda, İnisiyatif bu kez “AVM’ye Değil Sokağa” sloganıyla mahallede alternatif çocuk şenlikleri düzenledi. Çocukları tüketim kültüründen uzaklaştırmayı hedefleyen bu uygulama yıllar içerisinde geleneksel hale geldi. Buna ek olarak İnisiyatif, mevsim geçişi dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez “İkinci El ve Üretici Pazarları” düzenlemeye başladı. Toplumsal tüketim alışkanlıklarını sorgulayıp değiştirmeyi amaçlayan bu pazarlar mahalle ile sınırlı kalmayıp Ankara’nın her yerinden ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Faaliyetlerin yoğunlaşması sonucu İnisiyatif’in toplantılarını gerçekleştirebileceği ve mahallelinin ortak kullanıma açık olacak bir merkez ihtiyacı zaman içerisinde arttı. Böylelikle bir daire kiralanarak 100. Yıl Mahalle Atölyesi açıldı ve atölye; çeşitli forumların, etkinliklerin ve çalışmaların yapıldığı bir yer haline geldi.


Bu büyük çalışmalarının yanı sıra sıkça film gösterimleri de gerçekleştiren 100. Yıl İnisiyatifi, mahallenin ve ülkenin gündemindeki sorunlarla ilgili çalışmaların içinde de daima var oldu. Mahalledeki gürültü, taciz, mafyalaşma, benzinlik gibi problemlerle mücadeleye ek olarak Soma, Madımak ve Sivas katliamı anmaları; terör saldırıları, patlamalar ve doğa katliamlarına karşı eylemler; işçi direnişleri ve depremzedeler için destek çalışmaları yapmayı da ihmal etmedi.


100. Yıl İnisiyatifi’ni ODTÜ’yle ilişkili bir oluşum olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. ODTÜlü öğrenciler uzun yıllardır mahalle sakinlerinin önemli bir kısmını oluşturmakta ve hatta İnisiyatif üyeleri arasında ODTÜ mensupları da bulunmaktadır. Zaman içerisinde ODTÜ geleneği ve mahallenin kültürü birbirini etkilemiş, böylelikle aralarındaki bağlantı konumsal yakınlığın ötesine geçmiştir. Bunun yanı sıra, ODTÜ’yü ve ODTÜlüleri ilgilendiren çoğu sorun İnisiyatif tarafından da mücadele konusu olarak ele alınmıştır. Yol projesi ve mahalledeki tacizcilere karşı verilen mücadeleler bu duruma örnektir. Kısacası, sorunlarıyla ve çalışmalarıyla hem mahalle hem de 100. Yıl İnisiyatifi ODTÜ’den ayrı düşünülemeyecek iki unsurdur.


100. Yıl İnisiyatifi’nin çalışmalarını sosyal medya hesapları aracılığıyla daha yakından görmek isterseniz,
Facebook: yuzyilinisiyatif
Instagram: 100yzncyl

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz