MAKE ODTÜ GREAT AGAIN!

ODTÜ Rektörü ve Öğrencileri Buluşması

0
3539

25 Aralık 2017 tarihinde ODTÜ rektörü M. Verşan KÖK, ODTÜ KKM’de bulunan Kemal Kurdaş Salonu’nda öğrencilerle bir forum gerçekleştirdi. Forum rektör danışmanı Eren KALAY’ın, geçtiğimiz günlerde mail yoluyla bizlere ilettikleri bir öğrenci anketi sonuçlarının değerlendirmesini yapmasıyla başladı. Rektör danışmanları Doç Dr. Hale IŞIK GÜLER ve Doç. Dr. Bahar GEDİKLİ eşliğinde, rektörlüğün şimdiye kadar yaptığı çalışmalar ve gelecek yıl planlarının bir kısmının sunulmasıyla program devam etti. Forumu öğrenciler adına ODTÜ ÖTK başkanı Özgür GÜR yönetti. Yönetimin sunumu sonrasında öğrenciler kendi sorunlarını dile getirme fırsatı da buldu. Birçok konu tartışıldı. Bazı sorular cevap buldu, bazıları çok yüzeysel bir şekilde cevaplandı. Umuyoruz ki sonraki toplantılarda sorunlar daha derinlemesine tartışılıp konuşulur ve çözüme kavuşur. Forum boyunca konuşulanları sizler için not ettik. Sorulanlar ve cevaplar genel olarak şu şekildedir:

  • Hazırık binası ve Eğitim Fakültesi çevresinde yeni bir yemekhane binası yapımı başlayacaktır. Bunun için okulun ödeneği olmadığından ODTÜ mezunu olan İş Bankası yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü Adnan BALİ ile görüşülmüş, maddi destek sağlanacağı hususunda anlaşmaya varılmıştır. Yazılı bir sözleşme de imzalanmıştır. Binanın yapımının 18 aya kadar tamamlanması planlanmaktadır.
  • Derslik yetersizliği nedeniyle 2018 yılında Türk Dili Bölümü çevresinde büyük bir amfi yapımına başlanacağı söylenmiştir. Projenin “Yüksel Projesi” olarak adlandırıldığı belirtilmiştir.
  • Kütüphane binasının yetersizliği nedeniyle, yeri tam olarak belli olmamakla beraber mevcut kütüphane binası yanına yapılması planlanan, öğrenci çalışma salonlarının yer alacağı yeni bir kütüphane binası yapımı başlayacaktır. Bağış yapılacağı konusunda Rönesans Holding ile bir sözleşme imzalanmıştır. Ayrıca başka ODTÜ mezunları ile de bağış konusunda görüşülmüştür.
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk kompleksi yapımı düşünülmektedir.
  • Tahmini başlama tarihi Temmuz 2018 olan bir “Öğrenci İşleri Dekanlığı” kurulması için çalışmalara başlanacaktır.
  • “ÖDTÜ Öğrenci Merkezi Binası” ve bir “ODTÜ Meydanı” yapılması planlanmaktadır.
  • Önümüzdeki dönemde KYK tarafınfan bir kadın ve bir erkek yurdu yapımına başlanacaktır. Ek olarak yeni dönemde yurt başvurusu yapmış olan tüm öğrencilerin yurtlara yerleştirildiği belirtilmiştir.
  • ODTÜ rektörü M. Verşan KÖK “Bizim için öğrencilerin siyasi görüş ve yaklaşımları önemli değildir. Bütün öğrencilere eşit uzaklıkta, mesafede olmak zorundayız. Aksi taktirde bu üniversiteyi yönetemezsiniz.” demiştir.
  • Forum sırasında öğrencilerin yaptığı haklı eleştiriler ve baskılar sonucu ODTÜ rektörü M. Verşan KÖK hazırladığı sunumda şu yazıyı göstererek savunma yapmıştır: “Ankara valiliği yayınladığı açıklamada lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks dernekler tarafından kentte düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin süresiz olarak yasaklandığı bildirildi.” Öğrenciler buna karşılık olarak üniversitelerin özerk olduğunu, rektörlüğün istese buna karşı çıkılabileceğini, öğrenciyi elektrikleri keserek koruyamayacaklarını belirtti. Baskı gören “Romeos” film gösterimi esnasında elektrik kesilmesi nedeniyle birkaç öğrencinin asansörlerde kaldığı ve laboratuvar çalışmalarının engellendiği de öğrenciler tarafından söylendi. M. Verşan KÖK bu tepkilere karşılık olarak öğrencileri korumak istedikleri için böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi.
  • M. Verşan KÖK, “Romeos filminin gösterilmemesi ile ilgili iletişime geçildi, yine de gösterileceği bildirildi. Bu da bir tercihtir. Sizlerin zarar görmemesi için biz de elektriklerin kesilmesi uygulamasını yaptık. Gereken önlemlerin alınmasını istedik.” dedi.
  • Yapılan sunuma göre yıl boyunca 74 izinsiz eylem için tutanak değerlendirilmiştir, 64 tanesi için dosya açılmış fakat soruşturma açılmamıştır. Geriye kalan 10 eylemin 4’ü için soruşturma açılmış, disiplin cezası verilmiş, 6’sı için açılmamıştır.
  • Öğrenciler tepkilerini yaratıcı pankartlarla ortaya koymuştur. Bir pankartta “Neşeli Günler” filmindeki “Atma Ziya!” repliği kullanılmıştır.
  • Rektör danışmanı Doç. Dr. Bahar GEDİKLİ, “Yazılı uyarı demek hiçbir disiplin işlemi yapılmıyor demektir.” demiştir.
  • Rektörümüz M. Verşan KÖK, “2018’de büyük saha ışıklandırması yapılacaktır. Siz de takipçisi olun, yapılmazsa yine görüşebiliriz.” dedi.
  • Açıkça yanıtlanmayan sorular üzerine, özellikle LGBTİ dayanışmasına karşı baskıcı tavırların nedeni sorulduğunda rektörümüz şu şekilde yanıt vermiştir: “Kararı valilik aldı, kararı valiliğin önünde protesto etmeniz daha doğru olur. Doğrudur yanlıştır tartışılır ama bu kararı rektörlük almadı. Bu bir karardır, bu kararı valilik almıştır.” dedi. Öğrenciler ise tepkisini ortaya koydu. Öğrencilerin oradaki güvenliğinin sağlanıp sağlanamayacağı, böyle bir protestoya gidilmesi durumunda ODTÜ yönetimi olarak kendilerinin de orada yer alıp almayacağı sorulsa da cevap alınamadı.
  • Bütçe ve mali raporun şeffaf bir şekilde öğrencilere açılması gerektiği yönünde bir talep bildirilmiştir. Karşılığında “ODTÜ faaliyet raporu web’de yer almaktadır.” şeklinde bir açıklama gelmiştir. Çok geçmeden kontrol eden öğrenciler bu bütçelerin kendi erişimine izinli olmadığını söylemiş fakat net bir yanıt alamamıştır.
  • M. Verşan KÖK “Eymir ODTÜ’nün arazisidir, öyle de kalmaya devam edecektir. Yol projesiyle bir ilgisi yoktur.” dedi.
  • Sorulan yol projesiyle ilgili şu yanıt gelmiştir: “Ankara Büyük Şehir Belediyesi’ne o ortamda bir ODTÜ rektörü olarak gereken her şeyi söyledim, emin olabilirsiniz.”
  • Engelsiz ODTÜ biriminde yaşanan bir sorun da dile getirildi. Görme engelli bir öğrencimiz şöyle dedi: “Her dönem normal bir öğrencinin harcaması gerekenden fazla bir zamanı materyal bulmak için harcıyorum. Bir yazılım eksikliği nedeniyle ders başarımızı etkileyen sorunlarla karşılaşıyoruz. E-kitaplarla ilgili problemlerimiz de var.”
  • Verşan KÖK yoğun eleştiriler sonucunda şu şekilde kendini savundu: “Ben de bu göreve gelmeden önce her şeyi rahatlıkla eleştirebiliyordum fakat masanın bu tarafına geçince hayat sandığımız kadar kolay olmuyor. Sizlerin genç öğrenciler olarak eleştirilerinizi ve tutumunuz anlıyorum fakat hareket alanınız daraldığında bazen yapabileceğiniz çok bir şeyiniz kalmıyor. O masada şartları ilk ağızdan duyduğunuzda çok da bir seçeneğimiz kalmamıştı. Yoksa aklı başında hiçbir kimse gönüllü olarak bu ağaçların kesimi için masaya oturup bir sözleşme imzalamayacaktır.”
  • Öğrenci topluluklarının derslik sorunlarıyla ilgili sorularına şu şekilde bir yanıt verildi: “Yeni bir trend var, bütün bölüm başkanları ve dekanlıklar yapmayı istemedikleri bir şey olduğunda rektörlüğe suçu atıyor. Dersliklerle, bölümlerle ilgili tüm yetki ve inisiyatif bölüm başkanları ve dekanlıklara aittir.”
  • Bir öğrenci tüm vegan ODTÜ’lüleri savunmak amacıyla sorunları dile getirdi. “Yemekhanede verilen menüler arasında vegan menü de yer almalıdır.” dedi. Vejetaryen menülerin iyileştirilmesi gerektiği söylendi. Rektörlük bu konuyla ilgileneceğini söyledi fakat söz vermek konusunda çekincelerinin olduğunu belirtti.
  • “ODTÜ bizimdir ve bizim kalacaktır” sloganlarına karşı M. Verşan KÖK, “ODTÜ hepimizindir.” dedi.
  • ODTÜ LGBTİ dayanışmasının sorunlarının uzunca bir süre daha giderilmeyeceği yönetim tarafından dile getirildi.
  • Bisiklet yolu yapımı için gerekli görüşmelerin yapıldığı söylendi. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ilgilenmekte.

Çok fazla sorun konuşuldu, değerlendirildi. Bütün öğrencilerin verilen sözlerin takipçisi olmasını ve hiçbir hatırlatmaya gerek kalmaksızın ODTÜ’yü daha da çağdaş, başarılı ve güzel bir üniversite haline getirmek adına verilen sözlerin yerine getirilmesini diliyoruz.

NOT: ODTÜ rektörü M. Verşan KÖK’ün cümlelerindeki imla yanlışları, aşırıya kaçmadığı sürece değiştirilmemiştir. Birinci ağızdan, her şey söylendiği haliyle aktarılmaya çalışılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz