Ana SayfaKültür - SanatVideo Oyunları Sandığımız Gibi Zararlı Değil!

Video Oyunları Sandığımız Gibi Zararlı Değil!

Bilim dünyası çocuklarda görülen gelişim bozukluklarında ve çeşitli hastalıklarda video oyunlarından yararlanmayı planlıyor.

Son zamanlarda bilgisayar ve video oyunlarının çocuklar için sağlıksız olduğu, hastalık derecesinde bir bağımlılık yaptığı, hatta onları depresif hale getirdiği sıkça söyleniyor. Özelikle aileler çocuklarını bu tür oyunlardan uzak tutmaya, olası negatif etkilerden korumaya çalışıyor. Fakat tüm bunların tamamen doğru olduğundan emin miyiz?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sanılanın aksine video oyunları kişinin sağlığı için tehdit oluşturmuyor. Geneve Üniversitesi’nde araştırmacı ve sinirbilim uzmanı olan Prof. Daphne Bavelier yaptığı araştırma ve deneyler sonucu; video oyunlarının çocukların algı, dikkat ve kavraması üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor. Aynı zamanda çokça duyduğumuz, bilgisayar ve video oyunlarının göz sağlığına zararlı olduğu algısının doğru olmadığını söylüyor.

Video oyunlarının çocukları depresif bir ruh hali içerisine sokması başka bir olumsuz etki olarak gösteriliyor. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar bu durumu da yalanlar nitelikte. Özellikle aksiyon video oyunları çocukların zihin ve ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Üstelik video oyunu oynamak bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan çocukların gelişimine katkı sağlamakta.

Yıllardır söylenenin aksine video oyunu oynamak çocukların gelişimine birçok açıdan katkı sağlıyor. Call of Duty, Minecraft gibi çok indirilen ve satan video oyunları çocukların becerilerini artırıyor. Oyun esnasında mücadele ettiği sorunlar sayesinde problem çözme yetisi kazanıyorlar. Oyunların ara yüzü ve yaratılan karakterlerin özellikleri ise yaratıcılıklarını besliyor.

Video oyunları arasında aksiyon türünün, gelişimi daha çok desteklediği kanıtlanmış durumda. Aksiyon video oyunlarının çocuklarda psikomotor becerilerini ve karar verme yetilerini geliştiriyor. Video oyunları aynı zamanda kendini ifade etme, karar verme, liderlik ve kişilik kavrama anlamında çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunuyor.

Sinirbilim uzmanları bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Aileler video oyunlarının faydaları konusunda ikna edilebilir mi bilinmez ama uzmanlar oyunlardan yana. Bilim dünyası çocuklarda görülen gelişim bozukluklarında ve çeşitli hastalıklarda video oyunlarından yararlanmayı planlıyor.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sponsor

Bu platform Nish Digital tarafından desteklenmektedir.

POPÜLER İÇERİKLER